Cieszymy się, że możemy powitać Cię w naszym internetowym sklepie Zielony Liść! Nasza strona została stworzona dla wszystkich, których łączy miłość do tych wspaniałych napojów. Jak wiadomo, to przede wszystkim jakość produktu wpływa na jego smak. Również prawidłowe przechowywanie ma ogromne znaczenie, aby uzyskać maksymalną przyjemność z każdego gatunku herbaty lub kawy. Przy niewłaściwym przechowywaniu zarówno kawa, jak i herbata szybko tracą swoje aromatyczne i smakowe właściwości.
Nasz zespół w sklepie internetowym Zielony Liść to grupa pasjonatów, zakochanych w herbacie i kawie. Czerpiemy ogromną radość z pracy z tymi wspaniałymi napojami. Staramy się urozmaicać nasz asortyment, oferując tylko najlepsze gatunki herbaty i kawy. Na naszej stronie znajdziesz szeroki wybór herbat i kaw z różnych zakątków świata, które zaspokoją każde podniebienie.
Dla Twojej wygody oferujemy usługę mielenia ziaren kawy. Herbata i kawa są pakowane w ekologicznie czyste torby. Do produkcji tych opakowań używane są surowce, które pod wpływem wody, światła i tlenu zaczynają się rozkładać. Złożenie zamówienia jest możliwe w kilku kliknięciach. Po złożeniu zamówienia na stronie, staramy się jak najszybciej je przetworzyć. Nasz zespół dokłada wszelkich starań, aby każde zakupy w internetowym sklepie Zielony Liść były łatwe i przyjemne, przynosząc Ci wyłącznie pozytywne emocje.
Historia Herbaty
Historia herbaty sięga tysięcy lat i jest ściśle związana z bogatą kulturą i zwyczajami starożytnych Chin. Herbata była znana w Chinach jeszcze przed naszą erą, ale napar z tej rośliny był używany raczej w celach leczniczych. Legendarne początki herbaty są związane z cesarzem Shennongiem. Według starożytnej legendy, to właśnie on odkrył ten napój, gdy przypadkowo liście drzewa herbacianego wpadły do miski z gorącą wodą, a powstały aromatyczny napar przypadł mu do gustu. Przed pojawieniem się herbaty i kawy, ludzie pili gęste, rozgrzewające napoje na bazie miodu, wody i ziół, które nie straciły na aktualności i dziś.
Poznanie Ziaren Kawy
Ziarna kawy pozyskiwane są z jagód roślin, zwanych „wiśnią kawową”. Wiśnie są jadalne, ale ich smak zupełnie nie przypomina kawy. Mają delikatny i lekko słodkawy aromat – daleki od bogatego i aromatycznego smaku ziaren kawy wewnątrz.
Pochodzenie Kawy
Uważa się, że ojczyzną kawy jest Etiopia. To właśnie tam rosło dziko kawowe drzewo, którego owoce miejscowi mieszkańcy spożywali, aby uzyskać pobudzający efekt. Pierwsze drzewa arabiki odkryto w lasach tropikalnych regionu Kaffa. Kilka etiopskich legend wyjaśnia tajemnicę pochodzenia napoju. Istnieje legenda o etiopskim pasterzu Kaldi, który jako pierwszy odkrył drzewa kawowe. Pewnego razu zauważył, że jego kozy jedzą liście i czerwone jagody, a potem stają się bardzo energiczne.
Istnieje również legenda, że kawę odkrył jemeński szejk Abd-al-Kadir. Do niego należy cytat: „Nikt nie może zrozumieć prawdy, dopóki nie skosztuje kawowego piennego błogosławieństwa.”